Københavns historie kort fortalt

 

Hvornår blev København grundlagt?

Ingen ved det med sikkerhed.

Men de seneste arkæologiske udgravninger fortæller, at tilbage i 1000-tallet var København nok allerede en by.

 

I lange tider fik biskop Absalon æren som byens grundlægger, og det gør han såmænd stadig af flere - Desværre.

 

I 1967 fejrede Københavns Kommune endda 800 års jubilæum, og i 2017 fortsatte man med en fest på grund af 850 års jubilæet.

 

Men hvis biskop Absalon havde grundlagt København, så skulle han været blevet næsten 250 år. Og har nogen hørt om så gammel en biskop?

 

 

 

 

Der er dog ingen tvivl om, at biskoppen i 1167 var med til at sætte København på landkortet. Ifølge Saxo begyndte Absalon at opføre en ny borg på Strandholmen dét år.

 

Absalon har dog aldrig selv forsøgt at tage æren for at være byens grundlægger. København var på mange måder allerede en by, da Absalon fik den overdraget af Kong Valdemar den Store omkring 1160.

 

 

 

Mens byens borgere i generationer har syslet med deres daglige gøremål, stod slaget gang på gang om København. Hvis ikke det var kongen og Roskildebispen, der kæmpede om retten til byen og dens givtige handel og placering, var det vrede hanseatere eller andre, som ville plyndre og rane Danmarks kommende hovedstad.

 

 

 

 I 1658-60 kiggede svensken forbi, men københavnerne lukkede ham ikke ind........ Heldigvis.

 

Englænderne var også forbi et par gange, og senest i 1807 hvor de skød store dele af byen i grus. Men inden da havde to uhyggelige og nærmest altfortærende bybrande næsten ødelagt København i 1728 og 1795.

 

 

 

  

 

Trods alle disse angreb voksede København bag sine volde, som flere gange måtte udvides og udbygges.

 

 Handelen med oplandet og de syv verdenshave gjorde efterhånden København til en tætbefolket by. En metropol, som i 1856 sprængte sine rammer. Endelig rev man de porte ned, som byens borgere og besøgende siden formentligt 1200-årene havde skulle passere, når de skulle ind til byen og måske sælge deres varer på byens torvemarkeder.

 

 

 

 

 

 København fik vokseværk og udviklede sig til en metropol. Først slog man sig ned på de fire broer ude på fællederne, og siden da er det gået slag i slag.

 

 

 

 

 

 Der bygges ivrigt i hovedstaden af både boliger og arbejdspladser, endda helt ude i Øresund. Samtidig knokles der i jorden under byens borgere for med metroen at kunne fragte dem hurtigere rundt i denne pragtfulde stad.

 

Gammelt og nyt supplerer hinanden smukt flere steder, og lad os håbe, at det vil fortsætte i fremtiden .....

Altså hvis vi kan holde nedrivningsivrige politiker fra at jævne det historiske København med jorden, som mange desværre så gerne vil.

 

 

Fakta om København

I Københavns kommune bor der pr. 1.1 2016 i alt 591.485 mennesker, hvilket udgør 10,4 % af Danmarks samlede befolkning.

 

Københavns kommune er på 89,78 km2.

 

Der bor flest mennesker på Nørrebro og færrest i Vanløse.

 

I hele Storkøbenhavn bor der til sammen over 1,2 million mennesker.

 

Københavnerne taler mange forskellige sprog, nemlig over 130.

 

Byen er placeret lige ud til Øresund, og Danmarks regering, kongehus og storfinans holder til her.